Tien jaar geleden werd het KCD opgericht met een duidelijke missie: de kwaliteit van diagnostiek naar een hoger niveau tillen.
Volgens onze visie is kwaliteitsvolle diagnostiek hét fundament om hoogwaardige zorg op te bouwen. De hulpvraag is het vertrekpunt, diagnostiek nooit het eindpunt. Diagnostiek is een fundamenteel middel, maar geen doel op zich. Met dit uitgangspunt ondersteunen we het werkveld om diagnostiek zo kwaliteitsvol mogelijk in te zetten – altijd met als doel om de best mogelijke zorg te realiseren.
Dit bereiken we via onze vier kernopdrachten: onderzoek, ontwikkeling, kennisdeling en advies. We vertalen theoretische en wetenschappelijke kennis naar praktische richtlijnen, vormingen en concrete tools om de praktijk te ondersteunen. Tegelijk adviseren we niet alleen de praktijk, maar ook beleidsmakers, zodat kwaliteitsvolle diagnostiek op elk niveau versterkt wordt. Op die manier bouwen we bruggen tussen theorie, beleid en praktijk.
De bouwstenen van kwaliteitsvolle diagnostiek
Met de 7 kwaliteitspijlers van Algemene Intersectorale Richtlijn Diagnostiek bouwden we al een stevig kader uit voor kwaliteitsvolle diagnostiek. Kwaliteitsvolle diagnostiek is gestut op een biopsychosociale visie waarbij het unieke verhaal van elke cliënt centraal staat. Door de expertise van een interdisciplinair team te bundelen, met een actieve betrokkenheid van de cliënt, stelt diagnostiek ons in staat om de ervaren uitdagingen niet alleen te beschrijven, maar ook te begrijpen hoe moeilijkheden zijn ontstaan en welke factoren ze mee in stand houden. Op die manier ontstaan handvatten voor passende en op maat gemaakte adviezen en zorg. Kwaliteitsvolle instrumenten en methodieken en een reflexieve praktijk ondersteunen dit proces.
Bijvoorbeeld : Kwaliteitsvolle inzet van BelRAI
Sinds 2018 ontwikkelen we ook opleidingspakketten om zorgverleners te ondersteunen in het correct gebruik van BelRAI-instrumenten. BelRAI-instrumenten kunnen een bruikbaar hulpmiddel zijn in verschillende zorgsettings. Het correct gebruik van instrumenten is uiteraard belangrijk voor de kwaliteit van het diagnostisch proces. Diagnostiek en zorgplanning is echter méér dan het correct invullen van een degelijk instrument. Minstens even belangrijk zijn vragen als ‘Hoe kan die inschaling ons helpen in onze zorgplanning?’ en ‘Hoe kan de inschaling écht ingezet worden om het hulpverleningstraject mee vorm te geven?’ De komende jaren zullen we ons dan ook inzetten op het verder ontwikkelen van handvatten om BelRAI op een kwaliteitsvolle manier in te zetten in de praktijk.
De hulpvraag is het vertrekpunt, diagnostiek nooit het eindpunt. Dat is onze visie. Diagnostiek is een fundamenteel middel, maar geen doel op zich. Met dit uitgangspunt ondersteunen we het werkveld om diagnostiek zo kwaliteitsvol mogelijk in te zetten – altijd met als doel om de best mogelijke zorg te realiseren.
Dr. Kimberly Van Nieuwenhove
Samen bouwen aan de toekomst van kwaliteitsvolle diagnostiek
Toegegeven: ons werk is nog niet af. Helaas tonen actuele voorbeelden dat diagnostiek vaak eng wordt ingevuld en dat de kwaliteit van het proces tekortschiet. Daartegenover staat dat er ook veel goede praktijken aanwezig zijn. Die juichen we toe. De komende jaren willen we deze goede praktijken, samen met onze visie op diagnostiek ruimer verspreiden. We willen verder bouwen aan een kader voor kwaliteitsvolle diagnostiek en het werkveld blijven ondersteunen.
We hebben nog veel in de pijplijn zitten: onze nieuwe website, de studiedag ‘Van Aanmelding tot Zorg’, herwerkte richtlijnen voor classificerende diagnostiek, een praktische richtlijn om samenwerken te bevorderen, methodieken en tools om het gebruik van BelRAI te ondersteunen in de praktijk, en veel plannen voor de toekomst.
We nodigen je uit om met ons mee te denken en de toekomst van diagnostiek vorm te geven. Wat betekent kwaliteitsvolle diagnostiek voor jou? Waarin kunnen wij ondersteunen om kwaliteitsvolle diagnostiek verder te realiseren? Laat het ons weten via communicatie@kwaliteitscentrumdiagnostiek.be.